Hästskor och hovvård

Hästskor och hovvård

Hoven är, i förhållande till hästens övriga storlek, en väldigt liten kroppsdel. Med detta i åtanke kan man förstå vilka påfrestningar hästens hovar dagligen får stå ut med och hur viktigt det är att dessa hålls i bästa skick. Hästskor och hovvård är därför oerhört viktigt för din hästs välbefinnande och för att du som ägare skall kunna få ut det mesta av ditt djur. När du anlitar en kunnig hovslagare kommer du ha nära tillgång till all information om hästskor och hovvård du kan behöva, samtidigt som du vet med dig att en professionell yrkesmänniska gör det bästa för din hästs hovar.

Hästskor och hovvård viktigt för korrekta hovar

För enkelhetens skull kan man jämföra hästens hovar med våra naglar. Hoven sitter som en liten kapsel längst ner på hästens ben och skyddar dess tå. Precis som med våra naglar växer dessutom hoven hela tiden och utan skötsel är risken stor att den blir lång och deformerad. Deformerade hovar påverkar i längden hästens sätt att gå och kan leda till felaktigt belastade muskler samt förslitningsskador. Hästskor och hovvård är av den anledningen oerhört viktigt, både den vård din hovslagare tar hand om samt den skötseln du själv utför. Att dagligen kratsa hästens hovar gör att du snabbt upptäcker stenar som fastnat eller sömmar som sitter lösa.

Ungefär var sjätte till åttonde vecka bör din hovslagare komma och titta på din hästs hovar. Ha i åtanke att trots att skon ser fin ut och sitter bra, innebär inte det att hoven slutat växa. Även hästar som inte använder skor behöver träffa en hovslagare regelbundet, dessa för att få hovarna verkade. Ridning över olika underlag hjälper till en viss gräns till med att slita ned hoven. Det är av den anledningen som vilda hästar klarar sig alldeles utmärkt utan skor. Domesticerade hästar rör sig dock mindre än vilda hästar och utför en annan form av arbete vilket leder till att hästskor och hovvård är mer eller mindre nödvändigt.

Skor för alla tillfällen

Det finns olika sorters skor för olika sorters hästar. Hopphästar använder till exempel i många fall skor med broddar, för att på så vis få ett bättre grepp på underlaget. Dessa finns med både fasta broddar och avtagbara. Broddar används också på hästar som rids mycket på hala underlag, vilket minimerar fallolyckor som kan skada både häst och ryttare. Det finns skor som är speciellt utformade för travhästar, och det finns specialskor som används på de djur som har en felaktig benställning sedan födseln. Hästskor och hovvård kommer hjälpa din häst att nå sin fulla potential och minska risken för eventuella skador i framtiden.

Det kan hända att din häst klarar sig utan skor, det beror på vad den används till och din häst i övrigt. Många hästar som endast nyttjas på ridskola klarar sig utmärkt utan skor, medan hårt arbetande hästar kräver hästskor och hovvård för att skydda foten. Det finns också hästar som av någon anledning är ömma runt hovarna och därför behöver skor som dämpar. Det är också väldigt viktigt att din häst, när den befinner sig i sin box eller lösdrift, står på torrt underlag. Dålig hygien i boxen kan leda till olika sjukdomar, framförallt om din häst redan har dåliga hovar, och det är din uppgift som ägare att dagligen mocka och strö upp boxen. Med bra hästskor och hovvård kan du förebygga eventuella problem som annars lätt hade kunnat dyka upp.

Hästskor och hovvård för friska hovar

Be proffsen om hjälp

För att vara helt säker på vilken form av hästskor och hovvård din häst behöver skall du alltid rådfråga en professionell hovslagare, de är utbildade i hovens form och funktion, och vet precis hur denna skall tas om hand på bästa sätt. Det är också viktigt att få hjälp av en person som träffat många olika hästar och sett många olika hovar, och som vet att varje häst är unik. Det kan hända att din häst inte har något behov av skor utan bara behöver verkas med jämna mellanrum, men det kan också vara så att din häst behöver avancerade hästskor och hovvård som passar just de aktiviteter ni vanligtvis ägnar er åt.