Hästfoder och tillskott

Hästfoder och tillskott

Att ge din häst rätt hästfoder och tillskott är viktigt för hästens välbefinnande och för att hästen ska vara nöjd. Vilket hästfoder och tillskott som passar just din häst beror på en rad faktorer, så som ålder, temperament, ras, hull och på hur hästens vardag ser ut. Till hästar som har ett normalt energibehov, som egna hästar för fritid eller ridskolehästar, passar ett så kallat müslifoder bra som ett komplement till ett vanligt grovfoder. För tävlingshästar som är mer aktiva genom att både träning och tävling, ska man ha ett energirikt foder som innehåller mycket fiber och mer fett. För tävlingshästar kan pellets fungera bra eller müslifoder.

Hästfoder och tillskott för föl samt unghästar

Under de första månaderna i ett föls liv får det i sig all näring den behöver via stoets råmjölk. Hästfoder och tillskott för föl och yngre hästar som fortfarande växer bör innehålla mer protein och tillskott av vitaminer som den växande hästen behöver. Denna typ av foder passar även för dräktiga ston eller ston som diar. Även hästar som behöver mer protein kan med fördel äta denna typ av foder. Föl ska inte få i sig för mycket salt då de kan bli dåliga i magen av detta och därför ska man inte placera saltstenar så att fölen kommer åt dessa.

Hästfoder och tillskott

När hästen blir äldre minskar även dess förmåga att ta upp näring på ett snabbt och effektivt sätt. Matsmältningssystemet försämras på det sätt att den inte kan ta upp de ämnen som hästen behöver. Äldre hästar tuggar även ofta sitt foder sämre än yngre hästar. Detta i sin tur orsakar att en del av fodret passerar utan att ha smälts ordentligt. Äldre hästar behöver därför ofta ett hästfoder och tillskott som innehåller mer protein än yngre hästar. Proteinupptagningsförmågan minskar hos hästar som kommit upp i åren, vilket i vissa fall kan leda till minskad muskelmassa. Energibehovet är kanske inte heller lika högt som hos en yngre häst.

Välj rätt återförsäljare

Det finns massor av fysiska butiker samt nätbutiker som säljer hästfoder och tillskott . Det är viktigt att välja en återförsäljare som har ett gott rykte och som säljer foder av hög kvalitet samt med rätt innehåll. En sida som har ett gott utbud av allt för både häst och ryttare är Charisma Horse. På denna sida kan man även få goda råd och tips för allt som rör din häst och dess välmående samt råd om utrustning för dig och din häst. Mindre återförsäljare fokuserar oftast mer på kvalitet än kvantitet, så även om utbudet kan vara mindre är det oftast högkvalitativa produkter.

Man ska alltid se till att hästen håller en god grundnivå och får i sig rätt hästfoder och tillskott. Behovet kan se olika ut beroende på hästens ålder, tid på året med mera, och ibland kan hästens energibehov öka. Fodret ska vara av bra kvalitet och ha en balanserad sammansättning av olika näringsämnen bland annat fett, protein och vitaminer. Grovfodret styr alltid vilket tillskott och tilläggsfoder hästen behöver. Hästen behöver alltid ett tillskott av mineraler och en saltsten rekommenderas för det mesta.

Rätt hästfoder är viktigt

Hästfoder och tillskott finns för alla hästar oavsett om det gäller tävlingshästar med högt energibehov, fritidshästar, unga föl eller äldre hästar. Fritidshästar och ridskolehästar har i regel ett varierande energibehov som styrs av hur hårt hästen arbetar. Energibehovet för dessa hästar styrs också mycket av årstid och på hur mycket hästen tränar. Hästfoder och tillskott ska alltid hålla en god balans av näringsämnen och man ska välja foder efter hästens ålder, ras, energibehov samt hull. Se även till att hitta rätt återförsäljare som har ett bra utbud av högkvalitativa foder och som kan hjälpa dig att välja rätt om du skulle vara osäker på vilket foder och tillskott som passar just din häst.