Börja rida

Börja rida

Att börja rida är en önskan många har. Att galoppera fram på en äng eller kanske delta i en hopptävling. Oavsett vad du vill med din ridning måste du börja någonstans. Innan drömmen om en egen häst kan slå in är det mycket att tänka på. Såklart måste du veta vad det innebär att ha hand om en häst. Det kräver mycket kunskap, tid och pengar för att ta hand om detta djur. Om du ska ha glädje av din häst är det a och o att den mår bra. Hur ska du då lära sig allt detta? Är du nybörjare är det bästa sättet att börja rida på en ridskola. Har du erfarenhet så kan det vara utmanande att ta privatlektioner.

Börja rida på ridskola

Att börja rida på en ridskola är det bästa sättet att lära sig grunderna, både inom ridning och hästhållning. Förmodligen finns det ett par ridskolor i din närhet som du kan välja mellan. Innan du bestämmer dig för att börja rida och bli medlem hos en viss ridklubb bör du ha jämfört några med varandra. Förhoppningsvis kommer du att tillbringa många timmar i stallet och då är det viktigt att du trivs. På en ridskola rider du på deras hästar med en utbildad instruktör som lärare. En lektion varar i regel mellan 40 minuter och en timme och återkommer en gång i veckan. Men det är inte enbart ridning, här får du även vara med på teorilektioner där du får lära dig mycket om hur hästar fungerar.

Börja rida, kul för alla åldrar

Att börja rida är en aktivitet som ofta håller i många år. När man väl börjat ta lektioner vill man bara lära sig mer och mer. Vad lär man sig då? Är man nybörjare lär man sig behärska de olika gångarterna hos hästen. Man börjar med skritt och trav och när man har övat upp balansen på hästryggen går man över till galopp. När detta väl sitter brukar man få prova på både hoppning och dressyrmoment. I hoppning börjar man att skritta och trava över låga hinder, s.k. cavaletti. Här övar man på sin ”hoppsits”, bra balans är ett måste i hoppning. Skänkelvikning, bakdelsvändning och framdelsvändning är vanligt att börja med när man rider dressyr.

Att rida privat

Om du har mer erfarenhet och söker nya utmaningar med din ridning är att rida privat ett bra alternativ. När man rider på en ridskola kan det kännas lite monotont efter några år. Här är hästarna väl invanda med de olika momenten på en lektion och ryttaren kan ibland bara åka med. Att börja rida på en privat häst ger dig chansen att själv leda utan att någon står och säger vad du ska göra. Även om hästen är utbildad så spelar hästens vilja stor roll. Den är inte van att göra samma rörelse varje gång den blir riden utan det är dina hjälper som ska få den att prestera.

När du har bestämt dig för att börja rida privat finns lite olika möjligheter. Du kan till exempel bli medryttare till en häst. Det kan vara att ägaren inte har tid att rida dagligen av olika anledningar, och behöver hjälp att hålla igång sin häst. Att börja rida privat behöver inte innebära att du slutar ta lektioner. Det finns många privata ridlärare som håller enskild träning för häst och ryttare. Du kan även ha en sköthäst att ta hand om. Detta innebär oftast mer än bara ridning. Du får kanske hjälpa till med vardagssysslorna som utsläpp, fodring och mockning. Detta är en bra möjlighet att få känna på hur det är att ha häst. Här lär du dig även mycket om hästens skötsel i praktiken vilket du kan missa på en ridskola där man bara talar om det i teorin.

För- och nackdelar

Att börja rida på en ridskola har många fördelar. Här får du lära dig grunderna inom ridkonsten på trygga och utbildade hästar. Du har en instruktör som hjälper dig att avancera och bli säker i din ridning. Det finns alltid någon i stallet som kan hjälpa dig med saker som är nya. När du har fått mer erfarenhet och vill ha utmaningar ska du börja rida privat. Här är fördelen att du lär känna hästen och dess egenheter. Här har du också chansen att utvecklas på dina egna villkor och välja när och hur du ska genomföra ett ridpass.

Oavsett hur du tänkt börja rida är det viktigt att du känner dig trygg och säker i situationen. Hästar är stora djur med mycket krafter som man ska respektera. Detta är kanske början till en egen häst, som kräver mycket ansvar av sin ägare. Det är bättre att skynda långsamt. Skaffa dig mycket kunskap, både praktiskt och teoretiskt, innan du blir hästägare.